укр

eng

Коли в Україні розпочнуть збирати ранню капусту?

Сезон ранньої капусти в Україні знов затримується через погодні  умови. Холодний березень не дозволив виробникам Закарпаття та Півдня своєчасно висадити розсаду капусти в теплиці. Господарства, які ризикнули висаджувати капусту в першій половині березня, розповідають про часткове вимерзання розсади. Тому перші партії ранньої капусти від українського виробника з’явиться на ринку в 20-х числах квітня, але в досить невеликій кількості. Масово вітчизняна капуста почне надходити на ринок в першій декаді травня, а найбільша пропозиція  її очікується  в   20-х числах  травня. При цьому виробники Закарпаття та Півня можуть вийти на ринок одночасно, а це говорить про перспективу досить різкого зниження ціни на капусту в другій половині  травня.

Все це створює в квітні непогані умови для імпортерів  і вони вже цим користуються.  Станом на початок квітня капуста в Україну поставляється переважно із Македонії і напередодні  Великодня вона  тільки дорожчає. На гуртових майданчиках рання капуста сьогоні  пропонується по 35-37  грн/кг (1,09-1,15 EUR/кг).  Не дивлячись на збільшення пропозиції за останній тиждень ціни на продукцію зросли на 15-20%. Підприємці кажуть, що попит напередодні свят  помітно пожвавився, саме це дозволяє підвищувати ціни.

Цікавим є те, що в самій Македонії рання капуста сьогоні дешевшає. Ще тиждень тому фермери в цій країні продавали капусту по 0,68-0,7 EUR/кг, а сьогодні пропозиція знизилась до 0,60-0,62 EUR/кг. Україна є одним з головних покупців капусти в цій країні.

В минулому році імпортна рання капуста в Україні  коштувала приблизно стільки ж і   протягом квітня  продукція  дешевшала  дуже повільно через відсутність конкуренції з українськими виробниками. Нагадаємо, рік тому сезон збирання капусти в українських господарствах  теж розпочався із запізненням . В минулому році за три весняні місяці Україна імпортувала трохи більше 7 тис. тон капусти  загальною вартістю $1,8 млн. Тільки з Македонії було імпортовано 5,8 тис. тон капусти. Україна минулої весни майже не експортувала капусту, а за весь рік на зовнішній ринок було відвантажено 420 тон, у грошовому виразі це становить $78 тис.

Слідкувати за змінамі цін на капусту в реальному часі  в Україні та Польщі  в зручній валюті можна в рубриці "Аналітика"

капуста

ціни

експорт

імпорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити