укр

eng

Рентабельність виробництва птиці зростає протягом 10 років

На відміну від інших видів діяльності у сфері тваринництва, виробництво м’яса птиці зберігає свою прибутковість вже десять років поспіль — з 2008 р. Про це повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

Перш за все, це стосується сільськогосподарських підприємств, які забезпечують утримання значного поголів’я та переробку власно виробленої продукції.

За словами науковця, у 2008-2009 рр. рентабельність діяльності, пов’язаної з виробництвом та переробкою м’яса птиці, коливалась у діапазоні 2-3%, а вже у 2010- 2012 рр. зросла майже утричі — до 6-8%. З 2014 р. —  після суттєвого зростання цін на курятину на внутрішньому ринку рентабельність виробництва м’яса птиці включно з переробкою сягнула 18-24%.

chart (23)

Тобто впродовж останніх десяти років виробництво м’яса курей у спеціалізованих сільгосппідприємствах із значним поголів’ям жодного року не було збитковим.

Сумарний прибуток від виробництва та переробки м’яса птиці лише за останні чотири роки перевищив 21,5 млрд грн або $1 млрд за офіційним курсом НБУ за відповідні періоди.

За словами Леоніда Тулуша, майже аналогічна ситуація, складалася й з виробництвом яєць — лише з тією різницею, що надзвичайно висока як для аграрного сектора вітчизняної економіки рентабельність — на рівні 40-55% — спостерігалася у 2011-2015 рр.

«Суттєве зростання рентабельності діяльності у сфері виробництва та переробки м’яса птиці, в першу чергу, стало наслідком значного зростання цін. Причому навіть в умовах збереження державою податкових преференцій для птахівничих підприємств у вигляді звільнення від оподаткування, їх продукція на внутрішньому ринку невпинно дорожчала», — зауважив експерт.

Так, якщо у 2013 р. реалізаційні ціни сільгосппідприємств на м’ясо птиці становили в середньому по Україні 12,2 грн/кг, то у 2017 р. вони зросли до 28,3 грн/кг. За темпами зростання ціни на м’ясо птиці випередили ціни на усі інші види тваринницької продукції, крім м’яса ВРХ.

kurkul.com

 

Україна

новини

птиця

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити