укр

eng

Замкнуте коло: чому українська картопля не зможе цього року компенсувати дефіцит європейської продукції на ринку Африки

В країнах ЄС назріває картопляна криза - через екстремальні погодні умови місцеві фермери зібрали один з найгірших врожаїв картоплі за останні 5 років. Представники плодоовочевого бізнесу стурбовані цією ситуацією, найбільш занепокоєні компанії, які мають довгострокові контракти на поставку картоплі з покупцями віддалених ринків, наприклад, Африки. Саме це змусило європейців розпочати пошук альтернативних джерел поставок, одним з яких теоретично могла б стати Україна. Експерти галузі розказали, чому ми не зможемо скористатись цією можливістю.

«Ще в серпні європейці почали шукати можливість доставки української картоплі в Африку. Зацікавленість була обумовлена суттєвою різницею в цінах - в ЄС цього року ціни в 2 рази вищі від минулорічних, а в Україні картопля протягом всієї осені була мінімум в 2 рази дешевша від європейської. Але, навіть, за таких умов ми не можемо конкурувати з європейською картоплею на ринку Африки. Причина не лише в дорогій логістиці в цей регіон, на жаль, в нас все ще нелегко знайти картоплю з якістю, яка б відповідала вимогам африканських покупців. Розвантажити наш ринок поставками в прикордонні з нами регіони ми теж не можемо, вхід української картоплі до країн ЄС заборонено через фітосанітарні невідповідності, а в країнах СНД пропозиція власної картоплі досить велика. Наслідком цього є низька ціна на нашу картоплю, особливо на фоні суттєвого подорожчання інших складових борщового набору», - коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

За даними «Інфо-Шувар», такі країни як Сенегал та Мавританія щороку імпортують понад 60 та 50 тис. тонн картоплі, відповідно. До 90% поставок відбувається з ЄС. Україна щороку експортує не більше 12-15 тис. тонн картоплі, при тому, що власне виробництво становить більше 20 млн. тонн. Сьогодні ціни в африканських країнах в декілька разів вищі, ніж в Україні, але доставка картоплі з України в Північні та Західні країни Африки коштує в 2,5-3 рази дорожче, ніж сама картопля!

«Ми прорахували всі можливі шляхи виходу на ринок Африки в цьому сезоні, бо ж шкода було втратити таку можливість. На жаль, ми зайшли в глухий кут. По-перше, через значний відсоток браку вартість української картоплі експортної якості буде набагато вища від середньої ціни внутрішнього ринку. По-друге, вартість доставки картоплі з України коштує майже 6000 EUR за один контейнер вагою 25 тонн. Для порівняння, логістика з порту Роттердаму в порт Дакар обходиться європейцям в 800 EUR. Ми навіть прораховували варіант поставити нашу картоплю в Африку через Європу транзитом, але нам це не вдалось через діючу заборону ввезення української картоплі на територію ЄС.  Така можливість для виходу на зовнішні ринки з'являється раз в 10-15 років. Тому, погано, що українські виробники не можуть скористатися цим у поточному сезоні. Втім, ми не опускаємо руки, впевнені що питання з фітосанітарними розбіжностями колись буде вирішено і в нас розпочнеться системний експорт. Українським виробникам картоплі потрібно вже до цього готуватись»,- розповів Микола Гордійчук, керівник насіннєвої компанії «Агріко Україна».

За даними «Інфо-Шувар», станом на 1 листопада на гуртових ринках України картопля пропонується по 2-3,8 грн./кг (0,06-0,12 EUR/кг). Для порівняння в сусідній Польщі картопля коштує (0,12-0,35 EUR/кг).

Слідкувати за щоденним оновленням ціни на картоплю в Україні та Польщі можна за посиланням info.shuvar.com/analytics/124/Potato/priceDetails

Підписуйтесь на наш канал новин в месенджері Telegram

info.shuvar.com

Україна

новини

картопля

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити