укр

eng

Експортери молочних продуктів взимку залишаться без прибутків

Український молочний індекс, що показує прибутковість виробництва молока професійними фермами, у листопаді 2018 р. зріс на 8,4%. А загалом за останні три місяці — на 28,5%.

Проте якщо раніше прибутковість зростала за рахунок подешевшання кормів, то зараз основним фактором є збільшення закупівельних цін на молоко, пояснює в Facebook Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), яка разом з ЄБРР і розробила цей індекс.

Фахівець вважає, що зростання УМІ у листопаді 2018 р. на 8,4% було трошки кращим, ніж рік тому, але досить стандартним для цього місяця року.

«Отже, ми ніяк не позбавимося цієї сезонності в молочному бізнесі», — додає він.

Фактично взимку переробники змушені піднімати ціну, відчуваючи дефіцит сировини, навіть коли міжнародні ринки падають. Це означає, що системні експортери, якщо вони мають контракти, взимку можуть працювати без прибутку.

«Наприклад, в листопаді 2018 року на світовому ринку відбувалося зниження цін на всі основні товари. Найбільше – майже на 12% — подешевшало масло. Ціни на сир впали на 4,5%, а на білок – майже на 1%», — пояснює Ярмак.

Цікаво, що, попри зростання УМІ в листопаді 2018 р. все ще був на 13,2% нижчим, ніж в листопаді 2017 року і на 10,3% нижчим, ніж в середньому за останні сім років для цього місяця. Крім того, загальний УМІ за 11 місяців 2018 року був нижчим за минулорічний на 14,4% та меншим за середній на 7,4%.

Отже, не зважаючи на зростання УМІ протягом останніх місяців, поточний рік точно не буде дуже прибутковим для виробників молока, вважає Ярмак.

В грудні УМІ, як правило, зростає на 3-5%. Якщо ж врахувати тенденції світового ринку, то, цілком можливо, що в поточному році суттєвих причин для його зростання буде меншим, прогнозує він.

agroday.com.ua

Україна

новини

молочка

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити