укр

eng

У 2018 році Польща встановила рекорд із експорту яблука до Єгипту

В 2018 році обсяг експорту польського яблука до Єгипту перевищив 60-70 тисяч. тонн і став рекордом для Польщі на цьому ринку. Про це порталу sadyogrody.pl повідомив Мирослав Малишевський, президент групи садівників Польщі.

"У Єгипті сьогодні головну частку ринку займає саме польське яблуко. На полицях в місцевих супермаркетах можна знайти яблука деяких клубних сортів преміум-класу з Італії чи Франції, проте, обсяги поставок із цих країн є зовсім незначними. На цьому ринку чи не найбільшою популярністю зараз користуються сорти Голден та Муцу. Також, гарним попитом користуються червоні яблука сортів Принц та Айдред, а ціни на них встановилися на доволі вигідному рівні.

Я не можу передбачити, як буде розвиватися ситуація надалі, але можу з впевненістю сказати, сьогодні єгиптяни купують наше яблуко тому, що більш дешевої альтернативи з будь-якої іншої країни їм зараз годі шукати”, - зазначив експерт.
Що стосується Західної Європи, тут за словами експерта, виробники яблука зараз залишаються у стадії очікування і здогадок, стосовно того, як розвиватимуться події на ринку у другій половині сезону і, багато в чому, визначальним фактором є стратегія польських виробників у продовженні сезону.

“Ринок яблука західноєвропейських країн зараз можна вважати герметичним, імпорт хоч і присутній, проте, у зовсім незначних обсягах.
Росія все ж продовжить залишатися головним імпортером, незважаючи на розвиток власного виробництва. Запаси власного яблука тут можуть закінчитися вже в лютому і саме тоді слід очікувати активізації потоків імпорту. Цікавим є те, що в минулих сезонах Росія починала активно імпортувати яблуко ще з січня та грудня, цього разу, ми очікуємо дещо пізніший початок імпорту”, - додав пан Малишевський.

Що стосується ринку промислового яблука в Польщі, із початку 2019 року тут відбулися позитивні зрушення. Середня ціна сировини за перші кілька днів нового року зросла вдвічі, у порівнянні із кінцем грудня 2018 року, до 0,3 zl/кг (0,23 EUR)
Як пояснюють фахівці, ціни на сировину зростають, оскільки, попит на яблучний концентрат на зовнішньому ринку посилюється. Торгова війна між Китаєм і Сполученими Штатами дає гарні можливості для експортерів із ЄС та Польщі, в тому числі.
Згідно офіційних даних, імпорт концентрованого яблучного соку з ЄС до США вже збільшився майже на 65% та, за прогнозами фахівців, може продовжити зростати.

На думку німецького експерта Хельвіга Швартау, однією із головних проблем не тільки для Польщі, є неорганізованість та відсутність єдності дій між виробниками. Необхідно, щоб ринок працював, як єдина організація виробників, які декларують одну, спільну для всіх, ціну як на свіже, так і на промислове яблуко, таким чином, утримуючи ринок стабільним та не провалюючи ціни, намагаючись якомога швидше позбутися власного товару.

За даними “Інфо-Шувар”, з вересня 2018 року по сьогоднішній день ціна на українське яблуко знизилась на 60% та була зафіксована, станом на 11 січня 2019 року, на рівні 3-8,5 грн/кг (0,09-0,26 EUR/кг). За останній рік українське яблуко стало майже втричі дешевшим.

Аналогічна ситуація спостерігається, також, із польським яблуком, яке із вересня 2018 року по січень 2019 року подешевшало більш, ніж на 60% та пропонується сьогодні на найбільшому гуртовому ринку Варшави “Броніше” в межах 0,14-0,28 EUR/кг.

Відстежувати динаміку ціни на всі популярні сорти яблука та інші фрукти і овочі на ринку України, Польщі та Іспанії у зручній валюті та в розрізі років можуть усі зареєстровані користувачі на цьому порталі, у розділі "Аналітика".

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

sadyogrody.pl

Україна

новини

Польща

яблуко

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити