укр

eng

В Україні собівартість імпортної цибулі зростає швидше, ніж ціни на внутрішньому ринку

Активність українських імпортерів провокує зростання ціни на цибулю в Казахстані. Сьогодні ця країна є чи не єдиним регіоном, звідки Україна імпортує цибулю, рятуючись від дефіциту пропозиції власної продукції.

За даними «Інфо-Шувар», станом на кінець січня, фермери Казахстану пропонують цибулю по 0,10-0,3 EUR/кг, тільки за останній тиждень ціни піднялись на 5-7%. Українські перекупники, які сьогодні формують товарні партії цибулі, кажуть, що зростання цін на продукцію обумовлено скороченням пропозиції в сховищах Казахстану і посиленням конкуренції. Сьогодні товарні партії цибулі в Казахстані шукають імпортери з Сербії, Македонії, Румунії, Польщі, Росії, Молдови, України. Місцеві фермери не розраховували на такий ажіотаж, великий обсяг цибулі вони продали з поля. Крім того, не всі казахські фермери мають досвід тривалого зберігання цибулі, тому, ціни на якісну цибулю в Казахстані зростають швидше за все. Втім, за словами місцевих виробників, імпортери сьогодні готові скуповувати навіть дрібну цибулю. Але зростання ціни - це не єдиний фактор, який ускладнює імпорт цибулі з Казахстану. Заробітки імпортерів зменшуються через суттєве подорожчання послуг транспортних компаній.

За даними «Інфо-Шувар», на ринку України сьогодні пропонується переважно імпортна цибуля виробництва Казахстану, але загальна пропозиція лишається обмеженою, тому що, навіть, імпортовану цибулю українські перекупники закладають на зберігання принаймні до початку весни. Більшість українських фермерів, які мають певні обсяги цибулі на зберіганні, теж утримуються від продажів.

Протягом другої половини січня діапазон цін на цибулю на гуртових ринках України поступово розширювався, станом на кінець місяця, на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» дрібна цибуля пропонується по 12-13 грн/кг (0,38-0,41EUR/кг), якісна цибуля калібру 6+ коштує 16-17 грн/кг (0,51-0,54 EUR/кг). За рік українська цибуля подорожчала в 4.5 рази. Цікавим є те, що протягом січня цибуля переважно дорожчала в Україні, в сусідній Польщі ціни лишались стабільними, навіть з боку постійних споживачів казахської цибулі - підприємств, які спеціалізуються на переробці.

Спостерігати за розвитком подій на ринку цибулі та інших овочів у зручному графічному вигляді можна в рубриці «Аналітика» порталу «Інфо-Шувар». Сервіс дозволяє порівнювати ціни на продукцію за будь-який період на будь-якому ринку. Інформація надається в гривні та євро.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

info.shuvar.com

 

Україна

новини

ціни

цибуля

імпорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити