укр

eng

Недитячі наслідки дитячих проблем: чому поставки українського яблука до Близького Сходу та Азії можуть суттєво скоротитись

На початок весни в українських сховищах стрімко закінчується яблуко, яке б можна було продати на віддалені ринки і це неприємно здивувало і постачальників, і покупців. Обмежена пропозиція знову не дозволила в повній мірі розкрити весь потенціал українського яблука в країнах, які готові були платити за нього найвищу ціну. Мова, перш за все, йде про ринки з найбільшим потенціалом зростання, а саме - країни Південної Азії та Близького Сходу.

«Сьогодні ми маємо дефіцит яблука експортної якості на фоні надлишкової пропозиції на внутрішньому ринку, яка, до речі, продовжує зростати. Далеко не всі господарства сьогодні можуть розраховувати на відносно високу ціну, навіть, на внутрішньому ринку, тому що в багатьох якість яблука помітно погіршилась під час зберігання. Про експорт такої продукції мова взагалі не йде. Тому, тиск на внутрішні ціни може лише посилитись найближчими днями», - розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар», найбільшого в Західній Україні гуртового ринку сільгосппродукції.

Як вже повідомляли в інформаційному центрі «Інфо-Шувар», в поточному сезоні Україні вдалось суттєво збільшити обсяг експорту яблука, але головним досягненням цього сезону експерти ринку називають суттєве розширення географії експорту. Так, в ТОП-5 країн-покупців потрапили ОАЕ, ця країна платила одну з найвищих цін за українське яблуко. Також, наше яблуко експортувалось до Великобританії, Лівії, Саудівської Аравії, Іраку, Сингапуру, Малайзії, Шрі-Ланки та інших країн. Втім, вже з весни коло іноземних покупців може суттєво скоротитись. Причина - відсутність в Україні яблука експортної якості в кількості, яка б дозволила виконати вимоги покупця щодо забезпечення графіку постачання до кінця сезону.

«Це правда і це дуже прикро. В українських сховищах майже закінчилось яблуко, з яким можна було б гідно виглядати на «дорогих» ринках збуту. Сорт Роял Гала є найбільш популярним в країнах Азії та Близького Сходу, але в Україні сьогодні існує дуже обмежена кількість господарств, які можуть виконати замовлення, навіть, мінімального об’єму, яке передбачає 2-3 контейнери яблука відповідної якості протягом тижня та повторити такий тиждень декілька разів по чітко визначеному графіку»,- каже Володимир Гуржій керівник «АУСП Фрут».

Як зазначив експерт, поточний сезон дав можливість українським трейдерам ще більше заглибитись в нюанси експорту яблука. До існуючих додався цілий пласт нових проблем, без вирішення яких, подальший розвиток яблучного експорту в Україні неможливий.

Експорт - це не лише якісне яблуко. Я б, навіть, сказав, що саме по собі яблуко вторинне, набагато важливіші бізнес-компетенції всіх учасників ланцюга поставок. А нам до сих пір заважають проблеми, які наші конкуренти вважають дитячими. Наприклад, пакування в неякісну тару, зрив плану поставок комплектуючих, а в результаті, зрив графіку поставок яблук по визначеному з покупцем плану, порушення режиму логістики – це далеко не весь перелік того, що може водночас помножити на нуль всі зусилля експортера і сформувати не дуже гарний імідж країні в цілому”, - розповідає Володимир Гуржій.

Фахівець впевнений, такі сорти як Гала (смугастих клонів, еталоном яких є клон Роял), Ред Делішес (темно забарвлені клони, яскраво вираженої видовженої форми плодів), Фуджі (із забарвленням 70%+ червоного), Гренні Сміт (тільки зеленого кольору) в садах України можна вирощувати не гіршої якості, ніж в садах Італії і точно краще, ніж в Польщі. Але українські трейдери, при знайомстві із іноземними покупцями, одразу ж намагаються запропонувати таку ж саму ціну, яку пропонують поляки, або, навіть, нижчу і це серйозна стратегічна помилка в розвитку експортного напрямку.

В цьому сезоні наша компанія постачала українське яблуко в 14 країн світу за цінами трохи дешевше від італійського і тільки тому, що ми, як країна – постачальник, ще вважаємось новачками на цьому ринку. Коли буде відшліфований весь експортний механізм і ми зможемо запропонувати десятки тисяч тон яблука пріоритетних сортів відповідної якості, я впевнений, наше яблуко в країнах Азії та Близького сходу будуть купувати не дешевше, ніж італійське”, - додає пан Гуржій. “Велике сподівання ми покладаємо на ринок Індії , приймаємо активну участь у формуванні пробних партій до цієї країни і сподіваємось отримати підписаний протокол про співпрацю вже на наступний сезон. Цінність ринку Індії полягає в тому, що туди можна експортувати не тільки яблука сортів Роял Гала, Ред Делішес та Фуджі, а й такі сорти як Айдаред, Джонагоред, Ред Джонапринц, Флоріна, які сьогодні досить серйозно тиснуть об’ємом на внутрішній ринок”.

З липня 2018 року по лютий 2019 року на зовні було продано понад 38 тис. тонн українського яблука, тобто, 1,5 рази більше, ніж в той самий період рік тому. В січні 2019 року, по відношенню до грудня 2018 року, Україна збільшила експорт яблука більш, ніж в 1,5 рази, а в лютому темпи приросту скоротились до 35%, хоча, в останній місяць зими було експортовано рекордні в цьому сезоні 11,1 тис. тонн яблука.

Фахівці «Інфо-Шувар» наголошують на тому, що зменшення поставок назовні негативно відіб’ється на внутрішніх цінах, продавати неякісне яблуко стане ще важче. Починаючи від листопада і середини березня, вартість українського яблука суттєво не змінилась, а діапазон відпускних цін на українських гуртових ринках залишався досить широким. На найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку «Шувар» у Львові найпопулярніші сорти пропонуються сьогодні по 3-10 грн/кг (0,09-0,33 EUR/кг). Ціна напряму залежить від якості продукції, найгірше продається саме дешеве яблуко в бананових ящиках, тоді як власники яблука екстра якості в коробках з гофрокартону та шпонових ящиках продають його успішніше і значно дорожче.

Нагадаємо, відстежувати динаміку цін на фрукти та овочі  на ринку України, Польщі та Іспанії можна на цьому порталі у розділі “Аналітика”.

Найсвіжіша інформація про зміни цін на плодоовочевому ринку тепер для всіх бажаючих в каналі Telegram

 

Україна

новини

яблуко

експорт

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити