укр

eng

Шлях до Європи. Як українське яблуко потіснило польське на полиці супермаркету Великобританії

Останніми тижнями ходило багато чуток, стосовно поставок українських яблук на полиці супермаркетів Великобританії. Інформація здавалась досить далекою від реальності, адже вже давно склався стереотип, що шлях до європейського ринку яблук Україні закрила Польща – найбільший виробник яблук в Європі, а якість нашого яблука не витримує жодної критики на ринку розвинутих країн Європи. Втім, на минулому тижні в мережі Facebook з’явились перші фото, підтверджуючі присутність нашого яблука на полицях ASDA - однієї з провідних роздрібних мереж Великобританії. Як з’ясував «Інфо-Шувар», за цим дивом стоїть кропітка і довготривала робота команди фахівці, які не мають жодних сумнівів, щодо потенціалу України на ринках розвинутих країн.

«Переговори з ASDA розпочалась ще 2 роки тому, весь цей час ми вивчали особливості ринку Великобританії на поставках баштанних, дині, гарбуза. Не всі ці поставки були вдалими, саме на помилках ми і вчились, іншого шляху, на жаль, не існує», – розповідає Максим Кулик, консультант з експорту ООО «Винигретта». «На підготовку першої експортної партії пішло 2 місяці, адже вимоги в покупця були досить специфічні. Наприклад, головною умовою була наявність сертифікату Global Gap, а він є сьогодні в поодиноких господарствах України. Загальний перелік вимог розтягся на 12 сторінок договору!».

Крім сертифікату Global Gap, треба було виконати всі вимоги, прописані в специфікації продукту: калібр плодів 65 + з відхилення не більш ніж 5 мм, забарвлення не менше ніж 50%, допуск по браку та дефектам не більше 5%. Досить жорсткі вимоги постачальник назвав і в специфікації до тари: яблуко завантажувалось в нові дерев’яні або пластикові контейнери до яких обов’язково додавались сертифікати підтвердження безпечності. Перед тим, як потрапити на полиці ASDA українське яблуко ще раз перепаковувалось в поліпропіленові пакети по 6 штук.

«Головним викликом був тест на наявність пестицидів в незалежній лабораторії Великобританії і наші яблука виявились повністю безпечними, а по якості навіть кращими від польських. Цього разу покупець обрав сорт Роял Гала і це не було несподіванкою, бо це один з найулюбленіших сортів мешканців Великобританії, а в Україні є всі умови для того, щоб виростити це яблуко належної якості. Непагані перспективи ми також бачимо по сортах Голден Делішес и Гренні Сміт,»- зауважив пан Кулик.

В плани компанії –постачальника не входить суттєве збільшення обсягів експорту в цьому сезоні, більше уваги буде приділятись відпрацюванню операційних процесів з поступовим збільшенням поставок протягом найближчих 3-5 років.

« Ми не фокусуємось на стрімкому збільшенні поставок тому що, по-перше, в нас ще не так вже і багато яблука, яке відповідає вимогам європейських покупців, по-друге, всі операційні процеси потребують ретельного доопрацювання. Наприклад, цього разу перепакування українського яблука відбувалось на складі покупця, а ми б хотіли те саме робити безпосередньо в місці завантаження, це суттєво б збільшило додану вартість продукції»,– каже Максим Кулик.

^8A5AEB5B5B389AEA6139A4676E08C5FEC730734BAC60D0DF1C^pimgpsh_fullsize_distr

^CD7B3A7FF8247F4DF320FA7AD5CCB58CD784F55A5E0F99CDF3^pimgpsh_fullsize_distr

info.shuvar.com

Україна

новини

яблуко

експорт

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити