укр

eng

В Україні зафіксовано черговий стрибок цін на ринку “борщового набору”

З початку тижня на ринку України спостерігається стрімке зростання цін на овочі “борщового набору”. Морква та буряк – є лідерами за темпами подорожчання. Про це повідомляють експерти “Інфо-Шувар”, з посиланням на дані власного моніторингу цін на гуртових майданчиках країни.

Згідно даних цього моніторингу, за останніх кілька днів морква зросла в ціні більш, ніж на третину , на гуртових майданчиках країни вона сьогодні пропонується по 5,5-6,0 грн/кг (0,16-0,18 EUR/кг), деякі продавці встановили ціни на рівні 6,5-7,0 грн/кг (0,19-0,21 EUR/кг). Майже в півтора рази за останній тиждень подорожчав і буряк. Станом на 24 січня, буряк на торгових майданчиках країни підскочив в ціні до 5,0-7,0 грн/кг (0,15-0,2 EUR/кг).

Схожа ситуація відбувається і по капусті, від початку тижня, ціна на неї зросла майже на 50% і сьогодні вже досягнула відмітки 3,5-5 грн/кг (0,10-0,14 EUR/кг).

Найповільніше, серед усіх овочів “борщового набору”, дорожчають картопля та цибуля. Від початку тижня, ціни на картоплю зросли на 7-10%, станом на 24 січня 2018 року, кілограм картоплі на гуртових ринках пропонується по 3,5-4,5 грн/кг (0,10-0,13 EUR/кг). Ціна на цибулю сьогодні перебуває в межах 3,2-4,2 грн/кг (0,09-0,12 EUR/кг) і є на 5% вищою, ніж на початку поточного тижня.

На думку гуртових компаній ціни на різні види продукції зростають під впливом різних факторів. Наприклад, подорожчання капусти оператори пов’язують із стриманими продажами на рівні виробників, хоча запаси в сховищах поки що, є достатніми для того, щоб задовольнити наявний внутрішній попит. Але фермери зреагували на позитивний тренд, який намітився на ринку ще тиждень тому і не квапляться реалізовувати запаси, сподіваючись на те, що ціни в наступні кілька місяців будуть лише зростати.

А от по моркві та буряку подорожчання може бути пов’язане із скороченням запасів в сховищах, при цьому, по буряку це найбільш помітно. І виробники і гуртові компанії вважають, що в найближчій перспективі ситуація із пропозицією українських коренеплодів може лише погіршиться, тому що продукція досить погано зберігається і відсоток відходів є більшим, ніж передбачалось на момент закладання в сховища.

По цибулі та картоплі зростання ціни більшість учасників ринку пов’язують із логістичними проблемами, які стали наслідком погіршення погодних умов. Це дійсно суттєво підігріло попит на всі овочі «борщового набору», особливо в Центральних та Південних регіонах .

Слід зазначити, що по моркві та буряку сьогодні зафіксовано і найбільше відхилення від цін минулого року, по інших видах продукції зміни поки що досить незначні.

carrots-beetroot-annabel-langbein

info.shuvar.com

Україна

новини

ціни

морква

буряк

картопля

цибуля

капуста

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити