укр

eng

Український молочний індекс є найгіршим за три роки

Перший Український молочний індекс (УМІ) в 2019 році, показує, що рік буде дуже напруженим і нелегким для виробників молока. Адже він є зараз найгіршим за три роки. Український молочний індекс (УМІ) показує умовну прибутковість виробництва молока професійними господарствами. Порівняно з груднем 2018-го року УМІ в січні 2019 року впав на пів відсотка, та був нижчим на 8,3% за минулорічний. Про це повідомив економіст ФАО Андрій Ярмак.

«Чому ж УМІ знизився, адже ціни на молоко зросли? А вся проблема в наших кормах — дорожчають і дорожчають. А без кормів, як відомо, молока не буде. Цього разу подорожчали кормові зернові культури, а от шроти лишалися дешевшими», — написав Ярмак у Facebook.

Він підкреслив, що УМІ для січня 2019 року був на 11% нижчим, ніж середній за попередні сім січнів. Але все не так погано, як було в дуже кризові 2015−2016 роки — сьогоднішній УМІ на 18−20% вищий ніж тоді.

«У лютому наш УМІ завжди йде вниз. 7 з 7 разів в мінус. В середньому на 9%. Але я не вірю в технічний аналіз, тому не дуже зважайте на це. А якщо ж брати тенденцію по кормах, то думаю, що все-таки УМІ в цьому році в лютому теж впаде, адже корми дорожчають», — підкреслив експерт.

«Зверну увагу також на укріплення гривні. Це негативний фактор для молочних експортерів, адже він робить наш продукт менш конкурентним. Відповідно, потрібно уважним бути з цінами на молоко. Та ми ж знаємо, що експортні товари у нас виробляють переважно з весни до літа, тому це теж не дуже великий чинник. А от імпортні сири можуть трошки подешевшати», — підсумовує Андрій Ярмак.

agronews.ua

Україна

новини

молоко

ціни

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити