укр

eng

Переробні підприємства України планують закуповувати малину в 1,5 рази дешевше, ніж рік тому

Сезон продажу малини в Україні  щойно розпочався,  ціни на цю ягоду знижуються щодня.

Виробники та оптові компанії зовсім не здивовані таким станом речей, врожай малини в цьому році буде помітно більшим, ніж рік тому, тому падіння ціни цілком очікуване.

За даними моніторингу «Інфо-Шувар», сьогодні на оптових ринках України малина пропонується,  в середньому , за ціною 35-45 грн/кг (1,2-1,54 EUR/кг), господарства вже погоджуються продавати ягоду по 25-32 грн/кг (0,86-1,1 EUR/кг).  Слід відмітити, що, ще тиждень тому,  малину фермери пропонували по 50-60 грн/кг (1,72-2,06 EUR/кг), але, в цю саму дату, минулого року, ягода коштувала приблизно стільки ж скільки і зараз.

Втім, оптові компанії та переробники вважають, що цього року є передумови для того, щоб ціни на малину вперше помітно знизилися. В останні 2 роки, малина була чи не найпривабливішою ягодою для українських фермерів, саме це спричинило суттєве збільшення насаджень, які цього року почнуть плодоносити. Крім того, малина відносно благополучно перенесла екстремальні погодні умови у другій половині квітня та в середині травня, що також свідчить на користь прогнозів збільшення пропозиції та зниження ціни.

«Прогнози зниження ціни мають досить серйозні підстави. Традиційно, ціни на українську малину досягають мінімальних показників у середині липня. До цього періоду , ціна на ягоду формується переважно під впливом попиту на свіжому ринку, а вже у серпні на ринок виходять переробники. Останні два роки, саме завдяки активності виробників замороженої ягоди, ціни на ремонтантну малину в Україні тримались на досить високих позиціях.  В цьому ж сезоні, конкуренція між фермерами  на внутрішньому ринку буде досить високою, що може негативно вплинути на ціни. Особливо це стане помітно у  другій половині літа, бо українські фермери, останні кілька років, здебільшого інвестували саме у ремонтантні насадження»,  – повідомляє Тетяна Гетьман, керівник «Інфо-Шувар».

З цією думкою повністю погоджуються представники  підприємств, які спеціалізуються на заморожуванні малини.  Як вже повідомлялось, більшість з них планують цього року суттєво збільшити обсяги виробництва замороженої малини, за рахунок скорочення виробництва суниці та вишні. Але й вимоги до сировини з боку покупців будуть жорсткішими.

«Ціни на сировину в цьому сезоні як ніколи будуть залежати від якості. Багато факторів вказують на те, що загальна пропозиція малини  буде помітно більшою, в порівнянні з минулим роком.   Ми не прогнозуємо суттєвих змін закупівельної ціни на малину екстра класу, таку ягоду виробники без проблем зможуть продавати по 25-30 грн/кг (0,86-1,03 EUR/кг), як і рік тому. А от ціна на малину нижчої якості може впасти до 15 грн/кг (0,51 EUR/кг).  – розповідає Йосип Княжицький, представник компанії «Ягідний край».

Збільшення пропозиції свіжої та замороженої малини в цьому році очікується і в країнах ЄС і це буде також тиснути на ціни української малини. Малинові насадження  в господарствах Сербії  -  найбільшого виробника малини  в Європі – не постраждали через весняні морози і вже сьогодні сербські виробники пропонують свіжу ягоду на 30-40% дешевше, ніж рік тому .

«Цього сезону ми очікуємо не тільки зниження ціни на сировину, а й більш жорстких вимог від європейських покупців.  Поточний стан насаджень малини в Україні вказує на дуже чіткі перспективи суттєвого збільшення пропозиції свіжої ягоди. Якщо погода не завадить, ми вже у серпні зможемо спостерігати  перевищенням пропозиції малини над попитом. Справа в тому, що споживання осінніх сортів малини на свіжому ринку не дуже високе , тому  десь 50-60% цієї ягоди треба буде переробити. Українські переробники, в свою чергу, будуть обмежені в можливості купувати малину навіть по цінах минулого року. Сьогодні європейські оператори декларують закупівельні ціни на заморожену малину на рівні 44-46 грн/кг (1,5-1,6 EUR/кг), за таких умов ціни на сировину екстра класу не можуть бути вищими за 20 грн/кг (0,71 EUR/кг), малину нижчої якості переробні підприємства будуть купувати не дорожче 15 грн/кг (0,51 EUR/кг)», – розповідає Маріанна Вакульчик , управляючий партнер компанії "All Berry".

Українські фермери дуже стурбовані такими прогнозами, бо, при таких  низьких цінах , деякі господарства  навіть не зможуть покрити витрати на вирощування та збирання ягоди. За даними «Інфо-Шувар», за збирання тільки 1 кг малини українські господарства сьогодні платять сезонним  робітникам близько 8-12 грн/кг (0,28-0,41 EUR/кг). Навіть за таких умов, зараз дуже складно забезпечити себе постійними робітниками в сезон збирання. Проблема, з року в рік, стає гострішою, хоча розцінки на ручну працю щороку зростають мінімум на 15-20%

Як вже повідомлялось раніше, в 2016 році Україна експортувала рекордний обсяг свіжої та замороженої малини.  Обсяг експорту свіжої ягоди сягнув 700 тон, загальною вартістю  $780 тис.  Здебільшого, це була сировина для подальшої переробки на потужностях підприємств ЄС. Замороженої ягоди було експортовано майже 7 тис. тон на суму $9,8 млн.  Майже всю заморожену ягоду також було відправлено на ринок країн ЄС.

info.shuvar.com

Україна

новини

малина

ціни

фрукти

ягоди

Правила цитування

Зателефонуйте нам

+38 032 456 7887+38 067 123 3219
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора..

Будь-яке використання матеріалів цього сайту дозволяється лише за умов прямого гіперпосилання на info.shuvar.com

закрити

закрити